Participatory Design Conference 2014

af Roligen T. Thirstrup

I det sydlige Afrika, nærmere bestemt i Namibias hovedstad, Windhoek, blev den 13. Participatory Design Conference afholdt i oktober. Temaet for denne konference var ”reflecting connectedness”.

Gennem en række spændende workshops, oplæg og ikke mindst performativ kunst blev deltagere opfordret til at reflektere over begrebet connectedness.

 

Forbindelsen mellem designere og deltagere

Vores ph.d-studerende Morten Brandrup fra forskningsgruppen User Driven IT-innovation (UDI) tog den lange flyvetur fra Danmark for at høre de forskellige oplæg og komme med sit bidrag til diskussionerne.

”Connectedness i participartory design handler også om, hvordan designere og deltagere kan være forbundet. Det er en refleksion over, hvordan man som designere kan inddrage borgere,” forklarer han.

Participatory design har en rolle i mange fagområder, og i særdeleshed når der skal faciliteres til videndeling eller skabes en ramme for frivillig og aktiv deltagelse. Det gælder fx ved byplanlægning, når borgere skal involveres i en beslutningsproces eller når lokale fugleeksperter inddrages til at monitorere og klassificere fugle, forklarer Morten Brandrup videre og giver et interessant eksempel fra PDC-konferencen i Namibia:

”Der var en fra Belgien, der præsenterede en artikel om at inddrage demente. Hvis de ikke selv ved, hvem de er, hvordan kan man så inddrage dem i en plejesituation, så man kan gøre det godt for dem?”

Til de nysgerrige refereres der til artiklen “Challenges in doing participatory design with people with dementia” af Niels Hendriks, Andrea Wilkinson, Liesbeth Huybrechts og Karin Slegers fra University of Leuven. En artikelsamling fra konferencen kan ses her.

 

The journey of connection
Connectedness
i Participatory design fik til denne konference et kunstnerisk tilsnit, hvor lokale såvel som internationale kunstnere performede foran over hundrede af nysgerrige forskere. Blandt de lokale kunstneres indslag var en perfomance med titlen ”The journey of connection: Reflecting on the paths and the patterns of human connection”.

De tre kunstnere Jacques S. Mushaandja, Nabowa Malua og Dimitri Karon kombinerede i indslaget musik, teater og installationer til at spørge publikummet Apart from revisiting some African indigenous and modern forms of connection, we also ask the question, whether we, human beings, are still connected? ”

En beskrivelse af denne performance og nogle af tankerne bag er uddybet i et paper af de tre, der kan læses her.

Læseren kan se eller gense noget af kunstnernes performance i videoen nedenfor, der er optaget på konferencen.

Nedenfor følger del 2 af den samme performance-sekvens.

Begge videoer er taget af Jesper Simonsen

 

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.