Bilen er blevet en selvfølge

Vi danskere køber biler som aldrig før, skriver DR.dk i en ny artikel. 2015 blev et rekordår for bilbranchen med godt 207.000 nye biler, viser tal fra De Danske Bilimportører, som også har høje forventninger til 2016.  “Har man ikke en bil, kan man nærmest føle sig som en idiot”, fortæller redaktør ved Politiken Per Michael Jespersen, som hverken har kørekort eller bil. Han bor tæt på sit arbejde og offentlig transport i København, og har defor ikke følt et behov for at erhverve sig en bil, men oplever at folk til tider opfatter det som unaturligt: “Når jeg forklarer folk det over for folk, jeg ikke kender, så kan jeg se, de tænker ‘Ah, han dækker over, at han har fået frataget sit kørekort, fordi han har kørt spirituskørsel’. Og jeg kan også se, at mange tænker: ‘Han må da være idiot! For når man har et relativt vellønnet job, og man har børn og sommerhus osv., så har man da en bil!”.

Parkeringsplads. Foto: Wikipedia

DHT forsker Malene Freudendahl-Pedersen fortæller at bilen i historisk perspektiv er uløseligt koblet med vækst og velfærd. “Bilen er en fast bestanddel af forestillingen om, hvad et succesfuldt og fremgangsrigt samfund er. Der var på et tidspunkt en reklame for et køkkenfirma, der sagde, at alle har ret til et fedt køkken. Grundlæggende er det det samme i forhold til bilen. Der bliver aldrig stillet spørgsmålstegn ved retten til at have en bil, ligegyldigt hvor man bor, hvor meget man forurener med den, eller hvor meget man fylder med den”, forklarer hun.

Men selv om antallet af biler stiger gevaldigt i disse år, så vil dette måske ikke altid være sådan. I hvert tyder noget på, at kommende generationer ikke har den samme kærlighed til og forestilling om bilen som en friheds- og vækstskabende teknologi, forklarer Malene Freudendal-Pedersen; “Noget af den forskning, der er lavet, tyder på, at unge mennesker, som står i en situation mellem at skulle vælge en bil eller have alle deres iPhones, tablets og computerteknologier, de vælger faktisk de sidste. Fordi det i dag er de teknologier, der har betydning for deres netværk og deres frihed”.

Du kan læse den fulde artikel fra DR her.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *