Kommuner bliver redningsbåd i regeringens jobplan for flygtninge ifølge eksperter

Christiansborg. Foto: Flickr

Foto: Flickr

I regeringens udspil til topartsforhandlingerne med Kommunernes Landsforening (KL) fremgår det, at kommunerne skal give flygtninge en virksomhedsrettet indsats inden for 14 dage. Og hvis dette ikke er muligt, skal de nytilkomne aktiveres i kommunerne, blandt andet i de såkaldte nyttejobs. Jyllands-Posten har i en nyligt artikel interviewet to arbejdsmarkedsforskere, DHT forsker John Andersen og professor på Aalborg Universitet Henning Jørgensen, omkring regeringens nye udspil .

Ifølge de to professorer er det urealistisk, at åbne nok virksomhedspraktikker til alle flygtninge. Derfor kommer kommunerne til at stå med en stor gruppe flygtninge, som de skal skabe kommunale aktiveringsforløb til. “Kommunerne bliver igen bagstopper for regeringens jobplaner. Det er ikke realistisk, at alle flygtninge bliver aktiveret i virksomheder, når vi i forvejen har flere tusinde ledige, der ikke er i et virksomhedsrettet forløb. Derfor kommer kommunerne til at stå med et kæmpe problem, hvis de skal håndtere så mange flygtninge i kunstige nyttejob”, udtaler Henning Jørgensen.

Dette er John Andersen enig i; “Det er bekymrende, at regeringen tænker nyttejob ind i forhandlingerne. Der er ganske vist kun tale om en nødløsning, men det er tvivlsomt, at alle flygtninge vil komme ud i virksomhederne, og så står kommunerne som redningsbåd for regeringens planer”.

LO har foretaget en analyse der viser at 40 % af de flygtninge, der begyndte i det treårige integrationsprogram mellem 2010 og 2012, aldrig har været i virksomhedsrettede forløb. Med en forventet ankomst af 17.000 flygtninge i 2016 er kommunerne nødsaget til at tænke alternativt, mener John Andersen: “Regeringen skal skyde store pengesummer i kommunekasserne, hvis målet er virksomhedsrettede forløb til alle flygtninge. Men kommunerne bliver nødt til at tænke kreativt med aktivering i f.eks. foreninger og socialøkonomiske virksomheder. For et klassisk nyttejob vil tvivlsomt gøre den store forskel”.

Læs den fulde artikel fra Jyllands-Posten her.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *