Vi er alle samlere

Gammelt kamera. Foto: Flickr

Foto: Flickr

Vi gør det allesammen, gemmer på gammelt legetøj fra vi var børn, kassettebånd med vores ynglingsmusik fra ‘de gamle dage’ eller andre andre ting som bringer minder frem i os. Selv om mange af os måske ikke føler en sygelig binding til de ting, vi gemmer på, er mekanismen den samme, som ekstreme samlere – der kan have behov for hjælp – har. Blot i mere afmålte mængder. Politiken har interviewet DHT forsker Mikkel Bille og psykolog Eivind Johansen fra Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen, omkring vores samlermani. Vi er alle samlere og vores samlergen har været helt afgørende for menneskeartens overlevelse. Vi har grundlæggende klaret os, fordi vi har samlet brænde, bær og planter, så vi kunne klare os ud over en enkelt dag, forklarer Eivind Johansen. “Vi beholder de ting, som vi gemmer, for en sikkerheds skyld. Som regel har vi mange positive følelser bundet med de ting, vi gemmer, mens tanken om at skulle skille os af med dem, skaber en negativ følelsesmæssig tilstand”, fortæller han.

De ting, vi gemmer på, kan ofte deles op i kategorier. Eksempelvis gaver, som vi ikke længere bruger eller aldrig har brudt os om. En gave, fortæller Mikkel Bille, er en ting, der er blevet gjort personlig, fordi den er udvalgt af et menneske, som vil os noget godt. Udvælgelsen, gavepapiret og gavebåndet omkring den, da vi fik den, har transformeret en ordinær vare med en given markedsværdi om til et fysisk udtryk for en nær relation.

“De symboliserer et bånd mellem os selv og en anden, og vi frygter skuffelsen hos den anden, hvis de finder ud af, at vi har kasseret den. Jo stærkere vores relation til det menneske er, jo kraftigere føler vi, at vi sætter selve relationen på spil, hvis vi smider den gave ud”, uddyber Eivind Johansen.

Men det er naturligvis ikke kun gaver vi gemmer, der er ligeledes ting vi gemmer, fordi vi forventer, at vi på et tidspunkt vil få brug for dem, eksempelvis løbesko og træningstøj, vi aldrig rigtig er kommet igang med at bruge. Eller vi finder ting på loppemarkeder, som vi forestiller os, skal have en plads i vores hjem. Eller overskydende rester fra et gør-det-selv-projekt. “Vi beholder de ting, fordi vi har en idé om, hvordan vi ønsker at fortælle om os selv. Men det er langt fra altid, at vi ender med at få gjort den idé til virkelighed”, forklarer Mikkel Bille.

Læs den fulde artikel fra Politiken her, hvor de to eksperter bl.a. kommer ind på ting der vækker minder, en form for hukommelsesredskaber.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *