Adfærdsforandringer og nytårsfortsæt

nytaarsforsaet

Nytårsfortsæt er svære at overholde. Nye undersøgelser viser at ca. 25% har droppet deres nytårsfortsæt inden den første uge, skriver alt.dk i en nylig udgivet artikel. I artiklen kommer DHT forsker Pelle Guldborg Hansen med tre grunde til at vores nytårsfortsæt aldrig lykkedes.

 

Din tilstand påvirker dine mål
Typisk laves nytårsfortsæt i juleferien, hvor man er i en anden tilstand end den daglige; “I praksis har vores tilstand kæmpe betydning for, hvad vi foretrækker”, forklarer Pelle Guldborg Hansen. “Det kan lyde banalt, men menneskers ønsker ændrer sig meget efter situation og humør. På samme måde med nytårsfortsæt; du lover måske dig selv, at du vil arbejde mindre og være mere sammen med familien, fordi du holder juleferie. Når du kommer tilbage til arbejdet efter ferien, skifter din tilstand og dine prioriteringer. Hverdagen og travlheden tager over. Vi er på den måde i én tilstand, når vi træffer beslutningen om, hvordan tingene skal være i en anden tilstand, og det er en af grundene til, at vi fejler med nytårsforsæt”.

 

Vi fejlvurderer fremtiden
Vi har alle en tendens til at nedvurdere hvor udfordrende et mål kan være at opnå i fremtiden, samtidig med at vi overvurderer værdien at det der sker i nu’et. Pelle Guldborg Hansen fortæller at; “Hvis der står en kage foran os, som vi kan sanse, har vi meget svært ved at sige nej. Hvis vi får tilbudt en kage i næste uge, har den slet ikke den samme værdi. Det, som er lige foran næsen på os, bliver på alle måder favoriseret. Alt, hvad der er lige nu og her, overvurderer vi værdien af – og alt, hvad der er ude i fremtiden, nedvurderer vi. Alting ude i fremtiden er meget nemmere”.

 

Forskel på mål og planer
Vores gode intentioner om forandring er ikke nok i sig selv, da der er stor forskel på at sætte et mål eller at planlægge hvordan man opnår målet. “Når vi laver vores nytårsforsæt og mange af vores planer i det hele taget, så sætter vi målintentioner men uden at planlægge. Alle undersøgelser viser, at når vi ikke har lavet en plan for at nå vores mål, så stiger sandsynligheden for, at de falder til jorden. Jo mere detaljerede vores planer er, jo større er sandsynligheden også for, at vi når i mål. En af grundene til, at vores mål ikke lykkes er, at de er alt for abstrakte. Hvis man siger, at man vil leve sundere, er det meget abstrakt”, forklarer Pelle Guldborg Hansen.

 

Klik her for at læse den fulde artikel, hvor du kan læse Pelle Guldborg Hansens forslag til hvordan man opstiller det ideelle nytårsfortsæt

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *