Mørke i Lyset

Af Roligen T. Thirstrup

Lys som et adfærdsregulerende magtinstrument var et af de emner lektor Mikkel Bille fra Instituttet for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring kom ind på i sit foredrag med titlen Mørke i Lyset. “Det lyder voldsomt at lys er et magtinstrument, men det er også et instrument, der får folk til at føle at et sted er trygt”, forklarede Mikkel Bille i foredraget der blev holdt i Videnskabernes Selskab.

Et billede taget fra Mikkel Billes oplæg

Lys Kultur. Fotograf: Mikkel Bille

Foredraget blev holdt d. 9 feb. i anledning af ‘UNESCO international year of light and light-based technologies’, hvor der blev kastet et kulturelt blik på lys. Mikkel Bille refererede indledningsvis til Solkongens tid i Frankrig, og hvorledes lys dengang blev anvendt til at sikre offentlig orden. I dagens Danmark præges byrummet af forskellige former for belysning der indirekte navigerer vores færden, og mange danske hjem har et såkaldt lyslandskab. “Men hvad er et godt lys? Hvad er det der gør, at vi tænder et lys om formiddagen? – Vi kan sagtens se hinanden”, det er nogle af de spørgsmål som Mikkel Bille stillede sig selv i sin undersøgelse om lysets indflydelse i vores hverdag.

Et billede fra Mikkel Billes oplæg

Et fotografi fra Jordan. Fotograf: Mikkel Bille

Kulturelle forestillinger
I sit foredrag blev publikummet inddraget i et af mange rejser Mikkel Bille foretog til Jordan i sit virke som antropolog, og han forklarede de primære kulturelle forestillinger et mellemøstligt samfund har om lys. I kontrast til den danske befolknings praksisser med lys, hvor der designes et bevidst spil mellem lys og mørke, sigter mellemøstlige folk at indrette lyset efter at eliminere tilstedeværelsen af skygger i videst mulig omfang. “Det er i mørket at alt ondskab, alt uheld, og alle ånderne bor, så at bruge lys på denne måde[…].Det er spørgsmål om, helt pragmatisk, at sikre husets ukrænkelighed.” forklarede Mikkel Bille. Mikkel Bille kom vidt omkring i sit foredrag – fra et materielt perspektiv på lys til dets rolle i vores sociale liv. Han fortalte blandt andet om design af intelligente lys til at fremme kreativitet og produktivitet, og om danskernes associering af lys med hygge.

Se hele foredraget i denne video.

 

Se også

*Invitation til konference:http://dht.ruc.dk/blog/2015/02/17/light-cultures/

One Comment to "Mørke i Lyset"

 1. Camilla Bruun Simonsen says:

  Det er altså ret spændende  (også videoen fra linket nederst)!

  Læs evt. også disse relaterede posts:
  *Danes don’t like neon tubes at home (http://dht.ruc.dk/blog/2014/04/04/danes-dont-like-neon-tubes-at-home/)
  *Og en lille introduktion af Mikkel Bille fra hans tiltrædelse som en del af satsningsområdet DHT  (http://dht.ruc.dk/blog/2013/12/20/new-associate-professor-in-design-society-space-and-technology/)

  /Camilla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *