Lyd- og performancekunst på museumsfestival i Roskilde

ACTS 2014

Niels Rønsholdts værk Ord for Ord, der netop har haft urpremiere på SPOR festivalen i Århus og som også opføres på ACTS 2014. Foto: Samuel Olandersson

af Camilla Simonsen
DHT forsker Sanne Krogh Groth og de to ph.d. studerende Rasmus Holmboe og Judith Schwarzbart samarbejder i år med Museet for Samtidskunst om den internationale museumsfestival ACTS 2014.

ACTS er en festival, der har særligt fokus på lyd- og performancekunst, som finder sted hvert andet år. I år løber den af stablen 14.-15. juni på og omkring Museet for Samtidskunst, samt på spillestedet Gimle i Roskilde. De tre forskere skal blandt andet kuratere dele af festivalens program.

Kunsten i forskningen
Sanne Krogh Groths kurateringsarbejde sker i dialog med hendes nuværende forskning, hvor hun undersøger en stærk tendens på nutidens ny musik og lydkunstscener, – at komponisterne selv træder frem og opfører deres værker. Kurateringsarbejdet er en videreudvikling af nogle af de spørgsmål, hun rejser i artiklen ”Provoking, disturbing, hacking: Media archaeology as a framework to the understanding of contemporary DIY composers’ instruments and ideas”, der blev bragt i tidsskriftet ”Organised Sound” i december.

Derudover ser hun samarbejdet med ACTS 2014 og Museet for Samtidskunst som en form for dialog mellem forskningen og den praktiske museumsfestival; en del af den viden, forskerne allerede har omkring særlige kunstpraksisser bliver smidt ud i kurateringsarbejdet, og selve kurateringsarbejdet og afviklingen af museumsfestivalen er så med til at generere ny viden indenfor området.

Judith Schwarzbart, der i en årerække har arbejdet som kurator bl.a. af kunstfestivalen U-turn i 2008, og nu arbejder på et ph.d. projekt, der drejer sig om kuratering, ser det også som meget væsentligt, at der i museumssamarbejdet fremkommer en akademisk undersøgelse af det praktiske i kurateringen: ”Det er en undersøgelse af kunstudstillingen indefra; forskning gennem praksis,” siger hun.

Museumsfestivalen som case
For ph.d. studerende Rasmus Holmboe er ACTS-samarbejdet en direkte del af arbejdet med hans ph.d. projekt. Museet for Samtidskunst er samarbejdspartner på ph.d.en, og arbejdet med ACTS 2014 festivalen er en del af en case med arbejdstitlen ”Begivenhed og Værk”. Rasmus Holmboes projekt beskæftiger sig med lyd i performance kunst, nærmere bestemt hvordan ”lyd skaber betydninger i spændingsfeltet mellem performance, dokumentation og museumsinstitution”, forklarer han.

Herfra skal selvfølgelig lyde en opfordring til at tage et kig på museumsfestivalens forskellige udstillinger. Forskerne glæder sig, og der bliver nok at se både på og til. ”Jeg glæder mig til at se de forskellige værker udfolde sig og til at se, om de virker efter hensigten. Og så håber jeg selvfølgelig, at jeg får tid til at se de andre dele af det, end den jeg selv står for. Det vil blive spændende at se, hvordan de fire delprogrammer spiller sammen,” siger Rasmus Holmboe.

Se et udvalg af pressebilleder fra ACTS 2014 her:

En pressemeddelelse fra museet fortæller lidt mere i dybden omkring festivalen, og den kan læses som pdf her: Pressemeddelelse ACTS 2014

Programmet for festivalen kan ses på Museet for Samtidskunsts hjemmeside her: ACTS 2014 program

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *