Nudging har givet rygerne i Kastrup bedre manerer

2014.03.07.12

Lufthavnspassagerer der ikke ryger, kan nu glæde sig over mindre røg på de steder i Kastrup lufthavn, hvor rygning ikke er tilladt. Samtidig kan rygere glæde sig over let at kunne finde et lovligt sted at ryge. Foto: Mette Mjöberg Tegnander – norden.org.

af Camilla Simonsen
Kastrup lufthavn har i samarbejde med bl.a. DHT-forsker Pelle Guldborg Hansen ”nudget” rygende flypassagerer til at tage mere hensyn til de ikkerygende ved at overholde lufthavnens rygeregler.

Rygerne er altså blidt blevet ”skubbet” eller ”puffet” hen til de områder, hvor de er til mindre gene og irritation end ellers. Nudgingen er foregået ved hjælp af blandt andet pile, skilte og gule markeringer af, hvor det er tilladt at ryge.

Tidligere så mange rygere deres snit til lige at smutte ud ad døren i terminalen, når de havde checket ind, for lige at få en sidste smøg. Men så kom de til at stå på områder, hvor rygning – også udendørs – var forbudt, og røgen kunne sive op til de kontorer, der ligger længere oppe i bygningen,” skriver Politiken.

Instruktion virker bedre end forbud
En af pointerne i lufthavnens puffe-projekt er, at det ret klart ser ud til, at det bedre kan betale sig at forklare folk, hvad de skal gøre, end at fortælle dem, hvad de ikke skal gøre. I det berømte spørgsmål om pisken eller guleroden kan man altså sige, at det ikke er nogen af dem, der vinder. Det gør derimod en tredje løsning: at puffe folk i den rigtige retning ved at give dem konstruktiv information på det rigtige tidspunkt.

Det er en succes, for det viser, at det er dårlig strategi at sige til folk, hvad de ikke skal gøre. Man skal i stedet fortælle, hvordan de skal gøre tingene. Og i lufthavnen handler det om, at instruktion virker bedre end forbud. Det kan bedre betale sig at fortælle folk, hvad der er hensigtsmæssigt at gøre snarere end at sige, hvad de ikke må gøre,” forklarer Pelle Guldborg Hansen til Politiken.

Der er nu både skilte om, hvor man ikke må, og hvor man gerne må ryge i Kastrup lufthavn.

Antallet af regelbrydende rygere er halveret
Effekten af nudgingen i projektet er blevet målt, og den er til at tage og føle på:

”Vi har mere end halveret antallet af folk, der ryger på steder, hvor det er forbudt, og det er et adfærdsmønster, der forstærker sig selv. Så om nogen tid vil der være endnu færre, der ryger i ’forbudt’-zonerne«, forklares det i Politiken-artiklen.

*Læs hele Politikens artikel om nudging af rygende flypassagerer i Kastrup her: Udspekuleret lokke-metode: Sådan har rygerne i Kastrup fået bedre manerer

*Læs mere om Pelle Guldborg Hansens forskning på hans RUC-side

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *