Infostorme i Aftenshowet

Pelle Guldborg JPEG

af Camilla Simonsen
DHT forsker Pelle Guldborg Hansen, der sammen med Vincent F. Hendricks fra Københavns Universitet netop har udgivet bogen ”Infostorms – How to take Information Punches and Save Democracy” fortalte i DRs Aftenshowet tirsdag aften om begrebet ’infostorme’.

Se indslaget om infostorme i Aftenshowet her 

Kort sagt er infostorme ”noget, der opstår i vores informationens tidsalder, hvor der er så meget information, at vi skal have teknologi til at hjælpe os med at sortere i den,” forklarer Pelle Guldborg Hansen.

Og det er vigtigt. For disse storme af mere eller mindre løsrevne informationsbidder, som vi blandt andet bliver bombarderet med via sociale medier, kan kaste os langt væk fra virkeligheden. Det værste er dog, at vi handler ud fra den viden, vi mener, vi har: ”Det kan være dårligt for os som mennesker, men det kan også være dårligt for os som samfund”.

Hvordan kan det nu hænge sammen at storme af information kan være farlige; information bliver da normalt set som en god ting? Problemet hænger da også sammen med en anden faktor, nemlig den moderne kommunikationsteknologi, får vi at vide i interviewet: Normalt så tænker vi på information som et gode. Noget der gør os klogere. Men her, der kan altså for meget information koblet med informationsteknologier føre os på afveje”.

Euroens kurs gik ned på grund af falske rygter
Hastigheden og uigennemskueligheden i de moderne kommunikationsteknologier er altså et omdrejningspunkt i problematikken med infostormene. På Facebook spreder informationer sig for eksempel ved at blive ’liket’ og delt – måske med korte kommentarer. Der er sjældent dybere begrundelser eller fakta-tjek på status-opdateringer. Vi har set eksempler på grov mobning og falske beskyldninger, der er bragt videre meget hurtigt.

Twitters lignende informations-delings-funktion var for lidt over et år siden ude for en infostorm. I interviewet fortæller Pelle Guldborg Hansen, at et rygte, der startede på en russisk Twitter-konto, sagde at direktøren for den tyske Bundesbank ville trække sig tilbage. ”Det fik simpelthen Euroen til at droppe ned, og det fik aktiemarkederne under pres, så man faktisk fik en ustabil situation. På bare et kvarter blev den her opdatering – det her rygte – det blev spredt til mere end 250.000 mennesker”.

Læs mere i bogen Infostorms – How to take Information Punches and Save Democracy 

Infostorms

Se også
Navigating the superabundance of information 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *